Týden s IT (Týden s informačními technologiemi)

Termín: 19. - 23.07.2021 08:00 - 16:00

Celé dny sedíte u počítače a píšete, hledáte, hrajete. Napadlo vás, ale někdy, že jenom malinko tušíte, jak tento přesný stroj funguje? Zájímá vás, co je tak chytrého a universálního na těchto kusech křemíku, že ovládly svět?

Přijďte na týden s informačními technologiemi a připravte se na epické tažení od hlubin hardware už po ty nejvyšší vrcholky hor softwaru. Každý den se budeme zabývat jednou nebo dvěma základními disciplínami informatiky a výpočetní techniky, tedy zhruba následujícími tématy:

  • Sestavení stolního počítače do case z jednotlivých komponent (základní deska, zdroj, rozšiřující karty, paměti…)

  • Nabootování operačního systému v námi sestaveném počítači

  • Sítě: nastavení počítače v síti, aby přistupoval k internetu. Sdílení připojení z karty do karty. Nastavení IP adres. MAC adresa. Příkazový řádek a příkazyipconfig aping. Připojení se po síti k NAS či sdílené složce v místní síti a další…

  • Internet a HTML: Jak se píše webová stránka zdrojovým kódem? Uděláme a také ji rovnou nahrajeme na webhosting. Dozvíte se také, co to je FTP klient nebo jak své stránky vzdáleně upravovat.

  • Programování v Pythonu. Tento moderní jazyk je čím dál rozšířenější a jeho znalost se vám tak v příštích pár letech rozhodně neztratí. Za jeden den toho nestihneme mnoho, ale i tak zkusíme rovnou naprogramovat nějakou jednoduchou hru s grafikou pomocí knihovny pygame.

  • Embedded systémy a Internet of Things - to jsou nové technologie, o kterých je ve světě IT slyšet také čím dál častěji. My do jejich světa pronikneme pomocí platformy Nucleo - to je něco jako známější Arduino, jen s mnohem výkonnějším, 32 bitovým procesorem. Budeme opět programovat, ovšem tentokrát různé blikání stavových LED nebo zobrazování na číslicovém displeji. Zkusíme si naprogramovat vlastní budík, stopky nebo elektronickou hrací kostku.

Nečekejte jenom nějaký neustálý výklad, spoustu věcí si můžete vyzkoušet sami, když se totiž zabýváte počítači, máte svojí laboratoř neustále u sebe.


Požadavky závisí na tom, jací lidé dorazí, tedy když se sejde parta lidí, kteří toho už dost ví, můžeme se věnovat hlouběji nějakému tématu na jejich požádání. Avšak asi byste měli umět základy uživatelství, tedy používat myš, psát na klávesnici, hledat na internetu atd. Taky by bylo dobré, kdyby jste uměli alespoň trochu anglicky, protože informační technologie jsou prostě protkané angličtinou.

Lektor je dlouholetým vedoucím ZÚ a příměstských táborů v našem DDM. Je studentem magisterského studia na Elektrotechnické fakultě ČVUT.

Poznámka:

Prosíme, abyste dotazy k táboru pokládali přednostně e-mailem.

Věk: 10 až 15 let

Max. počet účastníků: 10
Počet volných míst: 0

Typ tábora: příměstský
Zaměření: Počítače, programování, informatika, hardware.

Město: Praha
Oblast: DDM Praha 6, U Boroviček 650/5

Cena pro pražské účastníky: 1700 Kč
Cena pro mimopražské účastníky: 1700 Kč
Cena zahrnuje: Program, materiál, peda­gogické vedení, teplý oběd, pitný režim.

Oběd bude řešen dovezeným jídlem nebo v blízké restauraci (uzavřený nekuřácký prostor) - bude upřesněno. Jíst se bude ve skupině dětí na táboře. Svačina vlastní.

LPT bude realizován při minimálním počtu 6 přihlášených.

Kontaktní osoba: Tomáš Košťál
Telefon: 235323333

Aktuality

Rada hl. m. Prahy vyhlašuje konkursní řízení na funkci ředitele příspěvkové organizace: Dům dětí a mládeže Praha 8 - Spirála se sídlem Přemyšlenská 1102, 182 00 Praha 8 - Kobylisy.
zobrazit archiv

Zřizovatel

Zřizovatel příspěvkové organizace Hlavní město Praha

Praha

Dnes probíhá